Den stromů

 Den stromů
V České republice připadá Den stromů na 20. října.





Prvním průkopníkem snahy o okrašlování a s tím spojenou výsadbou zeleně byl
 hrabě Jan Rudolf Chotek, který podporoval vysazování stromů, 
pěstování ovoce a zakládaní prvních parků.

 Roku 1804 otevřel v Praze veřejnosti Královskou oboru (Stromovku). Jeho syn Karel hrabě Chotek se pak zasloužil o založení sadů na pražských hradbách,
 parkovou úpravu Karlova náměstí, výsadbu alejí kolem nově budovaných silnic, okrašlování lázeňských měst a též o nařízení z roku 1833, kterým se měly ustanovovat komise, které by se staraly o zkrášlování měst a obcí. 



S nápadem na obnovu této tradice v České republice přišli bývalý ředitel 
Botanické zahrady Univerzity Karlovy a známý popularizátor stromů
 Václav Větvička a dřevosochař Martin Patřičný. 
Datum první oslavy svátku stromů, Den stromů a dřeva bylo stanoveno na 20. října 2000, protože v mnoha lokalitách České republiky jde o vhodný termín pro sázení stromů a podzim je také časem, kdy jsou stromy nejkrásnější a hrají všemi barvami.
















Pokud zrovna nemůžete nějaký ten strom zasadit, zkuste se třeba jen tak projít lesem nebo parkem. Anebo se večer klidně usaďte do křesla, zapalte svíčku pod aroma lampou a vnímejte vůni některé dřeviny.

Nádherně voní cypřiš nebo jalovec. Navíc, čistě přírodní silice mají také blahodárné terapeutické účinky. Kupříkladu cedr harmonizuje a zmírňuje psychické napětí, březová silice pomáhá při nachlazení a ulevuje od bolesti, podobně lipový květ ulehčuje organismu při chřipce, nachlazení a prohřívá.


Moudrost stromů

Stůj rovně a hrdě.
Buď uzemněný.
Pamatuj na své kořeny.
Buď naplněný svou přirozenou krásou.
Užij si svůj úhel pohledu.
Pij hodně vody.
Buď přítomný.
Dýchej.


Krásný den.


Komentáře

  1. Moc hezký článek Večernice. Potěšila jsi mě. Stromy mám ráda, ať jsou staleté nebo nedávno zasazené. Mám ráda aleje podél cest, jen mnohé již musely ustoupit houstnoucí dopravě, což je velká škoda. U nás byly hlavní silnice lemované javory a to byla vždy taková krása, ale kvůli stále většímu množství kamionů projíždějícím ke státním hranicím byly statné stromy pokácené a silnice rozšířené. Teď jezdí kamiony po obchvatu, ale nové stromy už podél silnic nebudou. Aspoň že se teď sází v parcích a podél říčky Mandavy. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
  2. Stromy jsou prostě nádherné. Rozkvetlé, podzimně zbarvené a i v zimě bez listí když ukazují svoje všelijak zakroucené větve.
    Hezkou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Večernice, to je tak krásně sestavený článek, že jsem se až zasnila a dojala. Letos žádný strom nezasadim, ale určitě ještě pár stromû a keřů ošetřím a připravím na zimu. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
  4. Byla jsem dneska v zámeckém parku okouknout všechny krasavce)))

    OdpovědětVymazat
  5. Moc krásný příspěvek, Večernice. Parádní fotky a moudrá slova - opravdu moc hezké!
    Mám své oblíbené stromy. Většinou jsou velmi staré, ale je v nich krása a asi i moudrost...
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky