Barevné korálky

 Jeřabiny se zabarvily a začínají hlásit, že se podzim připravuje.


Plody jeřábu jsou považovány za pikantní koření vhodné k přípravě sirupů, kompotů, vína, dochucování hovězí či zvěřinové pečeně a omáček. Pro lidskou konzumaci jsou vhodné pouze plody šlechtěných odrůd, divoké plody jsou svíravě trpké a nepoživatelné. Plody se sbírají koncem srpna a v září, občas se sbírá i květ (v květnu). Plody se suší nejdříve ve stínu a na závěr se dosuší na plném slunci.

Jeřabiny obsahují organické kyseliny (např. kyselinu parasorbinovou, sorbovou, jablečnou, vinnou, citronovou aj.), cukry, sorbit, sorbózu, karotinoid sorbusin, vitamin C, třísloviny, pektiny, antokyany, silice, flavonoidy a hořčiny. Květy obsahují látky podobné, navíc je však přítomna sloučenina podobná ženským hormonům. Jeřabiny působí mírně projímavě a močopudně, zvyšují vylučování žluče, užívají se jako antirevmatikum, k rozrušování a vyplavování močového písku a menších kaménků nebo jako prostředek regulující činnost střev. Osvědčily se i při zánětech horních cest dýchacích.

Podávají se ve formě macerátu (luhují se 6 hodin, denně se pijí 2 až 3 sklenice), případně ve formě odvaru (vaří se 2 minuty a poté se luhují ještě 10 minut) nebo sirupu (čerstvé jeřabiny se odšťavní, šťáva se smíchá s cukrem v poměru 1:1 a vaří se do zhoustnutí – berou se pak 3 až 4 lžičky denně). Květy jeřábu se užívají ke koupelím končetin při některých ekzémech (např. mírná forma atopického ekzému), v ženském lékařství jich lze použít při nedostatku ženských pohlavních hormonů. Konzumace čerstvých jeřabin může přivodit lehčí otravu (nevolnost, bolesti hlavy, dávení), kterou zřejmě vyvolává přítomná kyselina parasorbinová a snad i kyanovodík. Sušením nebo vařením však jejich toxicita zcela mizí
zdroj internet


Jeřáb černý se poslední dobou  stává populárním pro své výživové hodnoty

Temnoplodec (Aronia) neboli aronie, také zvaná černý jeřáb, zahrnuje tři druhy opadavých keřů z čeledě růžovité. Je vzdáleně příbuzná hrušni a jeřábům. Jejich jedlé černé plody jsou ceněny pro vysoký obsah vitamínů a tříslovin. Název chokeberry v angličtině pochází ze svíravé chuti plodů, které v USA a v Anglii nejsou pojídány syrové, ale například v džemech.
zdroj wikipedie




Kanadská borůvka je výborná na mlsání, ale chuť lesních borůvek nedosahuje

Domovskou oblastí jsou vlhké lesy, louky a rašeliniště ve východní části severoamerického kontinentu od Ontaria po východní Texas. Kanadskou borůvku pěstovaly odpradávna různé indiánské kmeny pro její sladké plody.  Dnes je nejvýznamnější komerčně pěstovanou borůvkou v USA, ale je rozšířená i v Evropě (Polsko), Japonsku, na Novém Zélandu, a to i v okrasných zahradách.
zdroj wikipedie



Malá přehlídka barevných korálků

Pěkný den





Komentáře

  1. Jak zahlédnu červené jeřabiny, je mi jasné, že je to taková malá předzvěst blížícího se období podzimu.
    Hezkou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Jeřabiny chodím sbírat pro naše papoušky. Ti je milují a je to velký zdroj vitaminu C. Hezkou neděli Ti přeji.,

    OdpovědětVymazat
  3. Moc se mi jeřabiny líbí, pro barvu. A tvůj článěk je velmi poučný, díky za něj. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Jeřabin je hodně a borůvky si pravidelně kupuji v obchodě.Ráda jsem se poučila.
    Hezký začátek nového týdne

    OdpovědětVymazat
  5. Jeřabin jsem si všimla, i toho upozornění, že je podzim nedaleko...
    Večernice, přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Aronii moc neznám, ale jeřáby jsou mým oblíbeným stromem. Nedávno jsem jela vlakem a viděla nově vysázenou alej jeřábů, to mě velice potěšilo. No a borůvky, to je super pochutina!!! Pěkný den přeji.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky