Poděbrady

 Sobotní zastavení v Poděbradech.

Nakouknutí do nádvoří zámku, kde jsou vystavená otáčecí srdce a každé má jiný motiv.







Upravený park u kolonády


Fontána a měnící se trysky





Trochu umění



Poděbrady slaví 800 let



Tomáš Garrigue Masaryk


Jiří z Poděbrad

23.4.1420 -22.3.1471

Český král Jiří z Poděbrad se narodil 23.4.1420 v Poděbradech. Pocházel z rodu pánů z Kunštátu. Jeho otec Viktorin Boček měl na tehdejší poměry velkou politickou moc, tu měl většinou pouze panovník a několik málo šlechticů. To vysvětluje, proč se Jiří mohl stát králem. V českých dějinách nikdy neseděl na trůnu král, který by měl původ v domácí šlechtě. To se povedlo jen jemu. Jiří byl výborný diplomat a politik. Jeho cesta ke královskému titulu ale nebyla jednoduchá. To, že se dokázal povýšit nad sobě rovné, mu tuto cestu zkomplikovalo.

V roce 1452 zvolil sněm Jiřího za zemského správce. S tehdy vládnoucím nezletilým králem Ladislavem Pohrobkem, Jiří příliš nevycházel a to zejména proto, že nepřijímal jeho rady ve prospěch země, ale řídil se pomluvami nepřátel. Funkci správce vykonával Jiří pět let a během této doby se mu podařilo urovnat poměry v zemi a upevnit mezinárodní postavení českého státu.

Jiří z Poděbrad byl nejmocnější a nejbohatší pán východočeského kališnického svazu. Přispěl k rozvoji českého království a to jak hmotně, tak i kulturně. Obnovil hospodářství země, které narušily dlouholeté války. Zasloužil se o obnovu dolování stříbra v Kutné Hoře, o ražbu českého groše. Podporoval obchodní cesty, které byly nutné pro rozvoj zahraničního obchodu. Pro podporu řemesla a obchodu uděloval cla a tržní předpisy. Chtěl stejně jako Karel IV., obnovit jednotu českého státu a posílit královskou moc navrácením statků.

zdroj internet

Děkuju za nakouknutí a také za komentáře

a mějte pohodový den.

Komentáře

  1. Poděbrady jsou nádherné a mám to tam ráda už od doby,co tam tatínek jezdil do lázní a později manžel od hasičů na ozdravný pobyt.
    Výstava srdcí je zajímavá.Asi bychom tam měli udělat zase nějakou procházku.Většinou se tam stavujeme na oběd,když jsme u sestry.Není tam často,kde zaparkovat.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  2. Moc krásná zahrada, fontány jsou příjemným bonusem - na takovém místě je vždy na co koukat. Přeji krásný den!

    OdpovědětVymazat
  3. V Poděbradech je krásně a už jsme tam delší čas nebyli a měli bychom to napravit. Ta fontána nemá chybu a mám ji někde natočenou i na videu. Tam bych vydržela sedět a pozorovat ji... měj se moc krásně a děkuji za nádhernou připomínku.

    OdpovědětVymazat
  4. V Poděbradech je moc hezké se zastavit.
    Děkuji za krásné fotky, Večernice a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky