Žentourový mlýn

Žentourový mlýn


Klasicistní polygonální žentourový mlýn byl postaven po roce 1812. Má unikátní pozdějšími úpravami nijak nenarušenou vnitřní dřevěnou konstrukcí, která odráží osmistěn centrální části. Památkově chráněn od 23. 11. 1987




Žentourový mlýn byl vystavěn 1837-1841 stavitelem Janem Ripotem podle projektu Ing. Čermáka. Jedná se o jediný dochovaný objekt sladového mlýna s žentourovým pohonem v ČR a zároveň jde o největší známou konstrukci krovu kryjícího žentour v českých zemích. Uprostřed byl umístěn koňský žentour a v sedmi okolních přístavcích bednárna, sklad šrotu, kůlna na vozy, kůlna na dříví, kropárna, kravín a koňská stáj. V druhé polovině 19. století byl celý objekt adaptován ke skladovým účelům. Budova v období socialismu trpěla cílenou ne údržbou  a její záchrana započala roku 2002 spojeným úsilím Ministerstva kultury a nových vlastníků společnosti Dej Bůh štěstí s.r.o.
 





Samonosný krov je mistrovské dílo tesařů.




Nyní je objekt využíván pro slavnostní účely k pořádání svateb a firemních schůzek.

Krásný den




Komentáře

  1. Lezarts
    Jo Kostelecký pivovar, mám s ním spojeno spousty vzpomínek, už od dětství. Měla jsem možnost z blízka sledovat jeho renovaci. Obdivuji vytrvalost majitelů a těší mě že zvelebují Kostelec, což není jednoduché. Další atrakcí k prohlédnutí je zámek, mohu doporučit. Univerzity konečně otevřela brány veřejnosti.
    Tvoje příspěvky mě potěšily!

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavá památka.Mlýny vyhledávám a navštěvuji ráda.V úterý jsme jeli přes Kostelec,ale nevěděla jsem o něm.Hezký večer

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Večernice, v Kostelci jsem byla několikrát, ale o této památce jsem nevěděla. Ještě, že máme ty blogy, kde se člověk hodně doví.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavá stavba a ty krovy, to je opravdu mistrovská práce. Díky za představení díky krásným fotografiím. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
  5. Večernice, mlýny mám moc ráda a v tomhle jsem ještě nebyla. Děkuji za reportáž a zajímavý tip.
    Přeji klidné odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Večernice, to je zajímavá stavba - ten krov úžasný. Dobře, že se stavba zachránila a opravila. Přeji hezké dny

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky