Bahno, výlov, Vánoce
Každý rok na podzim se v Česku koná tradiční výlov rybníků.
V našem okolí je rybníků hodně, tak jsem šla nasát trochu té atmosféry.
Tvrdá práce, která má jasný cíl:
připravit ryby na vánoční tabuli.
Ráno nastupují rybáři v holínkách a gumových kabátech přímo do bahna.
Pomocí sítí a podběráků loví ryby a třídí je podle druhu a velikosti.
Kapři, amuři, štiky, každý druh má svou káď.
Jakmile jsou ryby vytříděné, putují do sádek.
Tam se několik týdnů čist, zbavují se bahenní chuti, aby byly na Vánoce co nejchutnější.
Někteří lidé nečekají na obchodní řetězce.
Přímo u rybníka si koupí čerstvou rybu u stánku.
Na místě je možné si ji nechat vykuchat a upravit tak,
aby byla připravená rovnou na vaření.
Výlov je tak trochu událost.
Kameraman z televize natáčí záběry do večerních zpráv.
Bahno, ryby, rybáři, všechno to má atmosféru,
která na obrazovce působí autenticky.
Z vyčištěných sádek se ryby rozvážejí do obchodů nebo přímo k zákazníkům.
A 24. prosince už plavou jen ve vaně,
než skončí na talíři jako řízek s bramborovým salátem.


Ještě jsem výlov neviděla. Ty služby kolem nákupu s vykucháním a přípravou rovnou na vaření jsou super. Koupit, šup do mrazáku a Štědrovečerní hostina je zajištěna. Ta atmosféra výlov musí být Teda něco. Skvělé fotky.
OdpovědětVymazat